top of page

de conditie van je mes

Bijgewerkt op: 6 nov. 2022

Conditioneren kun je leren. Het is namelijk niet moeilijk.

Wel vergt het wat geduld en aandacht.


De voornaamste reden om te conditioneren is dat de vorm niet meer functioneel is, door slijtage of beschadiging.


Op een wetsteen met een lage korrelwaarde (grit) slijp ik het mes weer in de gewenste vorm.


Het maakt niet uit hoe je mes er aan toe is, ik kan het altijd weer in ere herstellen.



Snijvlak

Zet je mes eens op de snijplank en kijk goed naar het snijvlak. Sluit het overal mooi aan op de ondergrond? Als je een holte ziet dan heb je dat mes waarschijnlijk heel fanatiek gebruikt.


Het fenomeen treedt vaak op richting de hiel van het mes.


Chips

Wanneer je per ongeluk iets hards (graatjes, botjes, takjes, ...) snijdt dan kan er een hapje uit het lemmet van je mes afbreken. Deze chips zijn niet bevorderlijk voor de maaltijd (zelfs niet bij nacho schotels), de spijsvertering en de conditie van je mes. Bij een chip wordt het gehele lemmet afgeslepen totdat het weer egaal is. Daarna breng ik een nieuw snijvlak aan, onder de juiste hoek. In extreme gevallen verandert de geometrie van je mes en moet ik het eerst uitdunnen om de snij-eigenschappen van het mes te waarborgen.


Hardere staalsoorten hebben als voordeel dat ze bizar scherp geslepen kunnen worden. Hardheid van het staal gaat altijd ten koste van flexibiliteit. Zachtere staalsoorten zullen niet zo snel chippen, krijg je ook heel scherp en zijn wat vriendelijker in termen van onderhoud.


Moet je bij het minste of geringste chipje dan laten conditioneren? Nee hoor, kleine chipjes worden tijdens het slijpen wel weggewerkt. Op onderstaande foto zie je twee chips die (ondanks kleiner dan op foto hier boven) nèt onder het conditioneren zouden vallen. Als je héél goed kijkt zie je ook nog allemaal kleinere oneffenheden op het lemmet. Die zouden gewoon tijdens het slijpen mee worden genomen, geen probleem. Bij twijfel? Neem gewoon even contact met me op.




Minpuntje

Oeps, pas je op tenen. Als je een mes hebt laten kletteren dan is de kans groot dat de punt is afgebroken. In zo'n geval teken ik een nieuwe vorm af op de wang van het mes. Stukje bij beetje krijgt de nieuwe punt vorm.


Roest

Alles kan een keer gaan roesten. Zelfs RVS is -onder erbarmelijke omstandigheden- gevoelig voor roest. Een roestbehandeling zorgt voor een grondig schoon oppervlak.


Wist je dat...

Mensen en dieren worden ook geconditioneerd. Als je gaat kwijlen bij het horen van een belletje, ben je klassiek geconditioneerd. Als je geleerd hebt dat de koelkast altijd gevuld moet zijn omdat je man/vrouw anders hangry wordt, ben je operant geoconditioneerd.



192 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page